John Schoordijk RIP

Schoordijk genoot van een afstandje

Bij SPV’81 is met verslagenheid gereageerd op het plotselinge overlijden van hoofdtrainer John Schoordijk, 22 oktober 2009.

Schoordijk overleed donderdagochtend aan een hartstilstand. De zaterdag ervoor was hij 61 jaar geworden.

De oefenmeester gaat de geschiedenisboeken in als de trainer die SPV’81 in het seizoen 2008-2009 naar de vierde klasse loodste, een mijlpaal waarnaar het dorp al bijna dertig jaar hunkerde. Schoordijks eerste jaar aan de Polsbroekse wetering was daarmee een volslagen succes. Een verbijsterde en tot tranen toe geroerde pr-vrouw Francine Mulder noemt de dood van Schoordijk “absurd”. “Afgelopen seizoen hebben we feest gevierd vanwege de promotie, aan het begin van dit jaar hebben de spelers nieuwe tenues gekregen en is er een foto gemaakt voor de website. Heel onwerkelijk dat daar iemand op staat, die nu niet meer in ons midden is.”

Waar SPV’81 vorig jaar de ene ploeg na de andere aan de zegekar bond, haperde dit seizoen de Polsbroekse machine, die zelfs enkele monsternederlagen moest incasseren. Voor Mulder staat nochtans vast dat Schoordijk zijn klus niet heeft mogen klaren. “Het was inderdaad tobben met een uitgedunde selectie, hij kon met moeite een heel elftal op de been krijgen. Maar hij was onderwijl druk met de omschakeling van een spelsysteem van drie naar twee spitsen. Je zag in de laatste wedstrijd (2-4 verlies tegen FC Perkouw, red.) dat we de stijgende lijn weer te pakken hadden.”

Privé
Schoordijk volgde in 2008 Kenneth Nelstein op en zorgde daarmee aanvankelijk voor een cultuurshock in Polsbroek. Waar Nelstein, die de selectie acht seizoen leidde, middenin de groep stond en ook privé alle ins en outs van zijn spelers op zijn duimpje kende, was Schoordijk uit ander hout gesneden: hij hield afstand.

Mulder: “Met de jongens had hij wel een goede band, maar hij was heel gesloten. John Schoordijk was gewoon: de trainer. Bij zijn rechterhand Erwin van der Ham legde hij de taak neer om de persoonlijke contacten met de eerste elftalspelers te onderhouden. John liet van zijn privé niet veel zien. Spelers zouden bijvoorbeeld niet weten of en hoeveel kinderen hij had, alleen maar dat hij getrouwd was. Het was iemand die de kat uit de boom keek en zich niet liet zien. Heel erg op zichzelf.”

Analytisch vermogen
Ook al dwong Schoordijk een zekere autoritaire afstand af, hij genoot zichtbaar van zijn groep. “Kenneth was onderdeel van de groep, John bekeek alles van een afstandje”, licht Mulder toe. “En dan zág je hem genieten. Zeker de laatste tijd kwam hij steeds meer los.”

Schoordijk wordt binnen de club geroemd om zijn gedrevenheid en analytisch vermogen. De wekelijkse wedstrijdbespreking was hem heilig. Ook verstond hij de kunst om spelers individueel apart te nemen, als ze voetballend dreigden te ontsporen.

Het bestuur van SPV’81 gaat binnenkort in beraad over de ontstane situatie. Mogelijk dat assistent-trainer Erwin van der Ham Schoordijk voorlopig opvolgt. Het reglement van de KNVB staat het aanstellen van een interim-trainer toe.

André van der Vlerk


John Schoordijk
17-10-1948 - 22-10-2009